اسلاید قبلی
اسلاید بعدی
اسلاید قبلی
اسلاید بعدی

ملاتونین چیست؟

ملاتونین
فهرست مطالب

ملاتونین چیست؟

کلینیک ترک اعتیاد طلوع، مرکز ترک اعتیاد طلوع: بی خوابی و اختلال خواب، اگرچه این یک مشکل عادی است، اما ممکن است عواقب خطرناکی برای بیمار به همراه داشته باشد چرا که کم خوابی موجب می شود انرژی شما تحلیل رود، بهره وری شما کاهش یابد و احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند فشار خون بالا و دیابت را افزایش دهد. ملاتونین هورمونی است که به بدن شما می گوید زمان خوابیدن فرا رسیده است همچنین یک مکمل بسیار محبوب در میان افرادی است که با مشکلات خواب دست و پنجه نرم می کنند.

ملاتونین که در میان متخصصین، “هورمون خواب” نامیده می شود، هورمونی طبیعی است که بدن شما در پاسخ به تاریکی تولید می کند. این هورمون مسئولیت زمان بندی ریتم شبانه روزی شما را بر عهده دارد که به عنوان چرخه خواب و بیداری نیز شناخته می شود و همچنین نقش بسیار مهمی در خوابیدن، خواب ماندن و بیدار شدن ایفا می کند.

بطور کلی ملاتونین هورمونی است که بدن به طور طبیعی می سازد و توسط غده صنوبری در مغز تولید می شود، اما در مناطق دیگر مانند چشم، مغز استخوان و روده نیز یافت می شود. ملاتونین همچنین یک آنتی اکسیدان قوی است.

کلینیک ترک اعتیاد

نحوه تولید ملاتونین در بدن

نحوه تولید ملاتونین در بدن

همانطور که قبلا اشاره کردیم ملاتونین هورمون خواب است که بطور طبیعی در سراسر بدن تولید می شود اما در درجه اول در غده صنوبری مغز شما تولید می شود. غده صنوبری، ساختار کوچکی است که در عمق مرکز مغز واقع شده است و به دلیل ارتباط مهم آن با نور، زمانی به عنوان “چشم سوم” شناخته می شد.

تولید و ترشح ملاتونین در طول شب به اوج خود رسیده و در طول روز به کمترین میزان خود خواهد رسید. در طول شب توسط روشنایی نور مهار می شود و بنابراین اگر در طول شب در معرض نورهای شدید باشید، تصور می کنید در آلاسکا زندگی می کنید یا در یک شیفت شب مشغول به کار هستید، و این امر ممکن است چرخه خواب و بیداری شما را دچار اختلال کند.

مکانیزم فعالیت ملاتونین

ملاتونین با ریتم شبانه روزی بدن شما کار می کند و به شما این امکان را خواهد داد تا زمان خوردن خوابیدن و بیدار شدن را بدانید، همچنین به تنظیم دمای بدن، فشار خون و میزان برخی از هورمون ها کمک می کند. میزان ملاتونین، هنگامی که هوا تاریک می شود شروع به افزایش در بدن می کند و به بدن شما نشان می دهد که زمان خواب فرا رسیده است.

از سوی دیگر با اتصال به گیرنده های مغزی در به آرامش رسیدن کمک خواهد کرد، به عنوان مثال، ملاتونین به گیرنده های مغز متصل می شود تا به کاهش فعالیت عصبی کمک کند. این امر موجب می شود سطح دوپامین، یعنی هورمونی که به شما کمک می کند تا بیدار بمانید، کاهش یابد. همچنین در برخی از جنبه های چرخه شبانه روز چشم شما نقش مهمی را ایفا می کند.

اگرچه روش دقیقی که این هورمون به شما کمک می کند به خواب بروید، مشخص نیست، اما تحقیقات نشان می دهند که این فرآیند ها می توانند به خواب راحت شما کمک کنند برعکس، نور زیاد موجب کاهش تولید ملاتونین می شود. در واقع نور یکی از راه هایی است که بدن شما متوجه می شود که زمان بیدار شدن است.

از آنجایی که ملاتونین به بدن شما کمک می کند تا خود را برای خواب شبانه آماده کند، افرادی که قادر به تولید ملاتونین کافی در شب نیستند، ممکن است به اختلالات خواب مبتلا شوند.

مرکز ترک اعتیاد

عوامل تاثیرگذار در کاهش سطح ملاتونین

عوامل تاثیرگذار در کاهش سطح ملاتونین

عوامل متعددی بر میزان ترشخ این هورمون موثر هستند که استرس، استعمال دخانیات، قرار گرفتن در معرض نور زیاد در شب (از جمله نور آبی)، کمبود نور طبیعی در طول روز، شیفت کاری شب و افزایش سن بر تولید ملاتونین تاثیر خواهند گذاشت.

تاثیر ملاتونین

در بسیاری از حیوانات، به ویژه در پستانداران و پرندگان، از ملاتونین برای تنظیم عملکردهای فصلی بدن مانند رفتار جفت گیری، رشد پوشش و تولید مثل در پاسخ به تغییر طول روز استفاده می شود. ملاتونین ممکن است چندین نقش در انسان ایفا کند، که درک کامل و درستی از بسیاری از آنها صورت نگرفته است.

نقش اصلی ملاتونین که در بدن انسان مورد بررسی قرار گرفته است مربوط به خواب و بیداری است. میزان ترشح شبانه این هورمون، در سنین یک تا سه سالگی به اوج خود می رسد، این میزان در اوایل بزرگسالی در وضعیت ثابتی قرار دارد و در دوران بزرگسالی و سالمندی به طور یکنواختی کاهش می یابد.

یک فرد 70 ساله یک چهارم فرد بزرگسال جوان ملاتونین دارد. این میزان ممکن است به این دلیل باشد که نوزادان و کودکان نوپا در مقایسه با افراد سالمند به ساعات بیشتری برای خواب شبانه نیاز دارند.

ملاتونین

عوامل تاثیرگذار در کاهش و کمبود سطح ملاتونین

عوارض کاهش میزان ملاتونین

به طور طبیعی، بدن شما مقدار کافی ملاتونین را برای یک چرخه خواب و بیداری سالم تولید می کند. متاسفانه، تغییر در سبک زندگی مدرن می تواند در تولید ناکافی این هورمون نقش داشته باشد، که باعث می شود شما با مشکلات خواب مانند بی خوابی یا بیدار شدن از خواب صبح با احساس خستگی و کسلی مواجه شوید.

عوامل تاثیرگذار در کاهش و کمبود سطح ملاتونین

نور آبی در شب

تغییرات زمان / خستگی ناشی از مسافرت و پرواز طولانی

شیفت کاری شب

کافئین

الکل

سخن پایانی

اگرچه تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما شواهد موجود نشان می دهد که مصرف این دارو قبل از خواب کمک می کند که به راحتی به خواب بروید. به عنوان مثال، تجزیه و تحلیل مطالعات مختلف که بر روی افراد مبتلا به اختلالات خواب انجام شده، نشان می دهد که ملاتونین به طور متوسط باعث کاهش مدت زمانی که طول می کشد تا به خواب برویم می شود.

در بسیاری از این مطالعات، مردم به طور قابل توجهی بهتر شدن کیفیت خواب را نیز گزارش کردند. علاوه بر این، ملاتونین می تواند به جت لگ (که یک اختلال موقتی مربوط به خواب است، مانند خستگی ناشی از مسافرت و یا پرواز طولانی) کمک کند.

جت لگ زمانی اتفاق می افتد که ساعت داخلی بدن شما با منطقه زمانی جدید هماهنگ نباشد. کارگران شیفت شب نیز ممکن است علائم جت لگ را تجربه کنند زیرا آنها در مدت زمانی که برای خواب در نظر گرفته شده کار می کنند. مصرف آن می تواند با همگام سازی ساعت داخلی شما با تغییر زمان به کاهش جت لگ کمک کند.

بطور کلی باید بدانید، سوء مصرف هرگونه قرص خواب همچون ملاتونین بصورت خودسرانه، نه تنها کمکی به شما نخواهد کرد، بلکه باعث ایجاد وابستگی و اعتیاد شما خواهد شد به همین جهت بهترین رویکرد درمان اختلال خواب مراجعه به کلینیک تنظیم خواب، کلینیک ترک اعتیاد و روانپزشکی طلوع، به عنوان بهترین کلینیک ترک اعتیاد تهران می باشد.

به این مطلب چه امتیازی میدهید؟

روی ستاره ها کلیک کنید تا رای شما ثبت شود

میانگین آرا 2.8 / 5. شمارش آرا: 18

رایی یافت نشد. اولین نفری باشید که رای میدهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − نه =

فهرست مطالب

مقالات مرتبط