هروئین، یک مخدر غیرقانونی کنترل شده با برنامه I است و در مقایسه با سایر مواد مخدر، احتمال اوردوز آن زیاد است. تقریباً یک سوم کل اوردوز مواد مخدر متعلق به هروئین است. هر بار که شخصی هروئین را از طریق تزریق، استنشاق و یا از طریق کشیدن سیگار مصرف میکند، احتمال اوردوز را افزایش میدهد. به همین جهت شناخت علائم و نشانههای اوردوز با این مخدر به منظور جستجوی درمان سریع و موثر و جلوگیری از عواقب زیانبار و کشنده آن بسیار مهم است.
اوردوز یک واقعیت تأسف آور است و از پیامدهای منفی مصرف مخدرهای افیونی مانند هروئین است. اوردوز معمولاً یکی از پیامدهای منفی مصرف اتفاقی یا غیر عمدی هروئین است، اما اوردوز، اشتباهی است که همیشه در حال وقوع است. در مطالعات اخیر، بیش از نیمی از مصرف کنندگان هروئین (64%) به علت یک فوریت پزشکی که مستقیماً مربوط به مصرف مواد مخدر بوده است، در بیمارستان بستری شدهاند و نیمی از آنها (53٪) بدون مراجعه به موقع به منظور دریافت مراقبتهای پزشکی، اوردوز کردهاند.
علائم مصرف هروئین معمولاً به صورت سریع و قابل تشخیصی در افراد ظاهر میشوند و میتوانند شامل تاری دید، تعریق بیش از حد، تنگی نفس، تغییر در ضربان قلب (ممکن است افزایش یا کاهش)، تشنگی شدید، تجربه تهوع و استفراغ، ضعف عضلانی، دردهای مختلف در بدن، خمودگی و افت انرژی، اضطراب و افسردگی، و کاهش تمرکز و توانایی تصمیمگیری باشند. این علائم معمولاً به دنبال مصرف هروئین وارد بدن فرد میشوند و به سبب اثرات متوقفکنندهای که هروئین بر سیستم عصبی دارد، در کوتاه مدت ظاهر میشوند. تشخیص سریع و درمان مناسب در مواجهه با این علائم بسیار حیاتی است، زیرا مصرف هروئین ممکن است به مشکلات جدیتری نظیر اوردوز هروئین منجر شود که وضعیت زندگی افراد را به خطر میاندازد. اوردوز هروئین خود علائمی دارد که عبارتند از:
تشنج
تنفس آهسته و کم عمق
لبها و ناخنهای آبی
افرادی که هروئین مصرف میکنند بیشتر از افرادی که سایر مواد افیونی را مصرف میکنند، این علائم را تجربه خواهند کرد. از هر چهار نفری که هروٸین مصرف میکنند، یک نفر به دلیل مصرف این ماده مخدر به کما رفته است، در حالی که بطور کلی از هر ده مصرف کننده مواد مخدر، یک نفر ممکن است به کما رود. در خصوص بیش مصرفی باید بدانید که اوردوز ممکن است کشنده باشد به همین جهت اگر شک دارید که فردی اوردوز کرده است، ضروری است تا بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
کسانی که از اوردوز هروئین جان سالم به در بردهاند، در صورت سوال در مورد تجربه آنها، ممکن است پاسخهای متفاوتی داشته باشند.
پاسخهای افراد مختلف بسته به نحوه بیش مصرفی آنها متفاوت است. اغلب، به دلیل اینکه هروئین خیلی سریع عمل میکند، فرد بلافاصله پس از مصرف دارو به طور ناگهانی بیهوش میشود. درد، یکی از شایعترین علائم احتمالی مرتبط با بیش مصرفی است.
اگرچه هروئین ممکن است میزان بالایی از سرخوشی را ایجاد میکند، اما بطور همزمان بدن شما را به روشهای دیگر تحت تأثیر قرار میدهد و سیستم تنفسی و سیستم عصبی مرکزی شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
هروئین روی مغز استخوان که مسٸولیت نفس کشیدن در شما را بر عهده دارد، تاثیر میگذارد. این دارو با کاهش میزان اکسیژن و بالا بردن سطح دی اکسید کربن در خون، مانع از عملکرد مدولا، در نفس کشیدن شما میشود. سپس تنفس شما کند میشود و منجر به بیماری به نام کاهش تنفس، که ممکن است کشنده باشد، خواهد شد. در میان مصرف کنندگان هروئین که مورد بررسی قرار گرفتهاند، 41٪ گزارش داده اند که در دوره مصرف مواد مخدر دچار کاهش تنفس شدهاند.
عواملی که ممکن است احتمال اوردوز هروئین را افزایش دهند عبارتند از:
مصرف مقدار زیاد و یا نامشخص هروئین
شروع مصرف مجدد هروئین پس از هوشیاری
اوردوز بیشتر در افرادی اتفاق میافتد که عود را تجربه کردهاند، زیرا تحمل قبلی خود را نسبت به این دارو از دست دادهاند، اما ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد.
مرگ ناشی از اوردوز هروئین بسیار شایع است. میزان هروٸین مورد نیاز برای بیش مصرفی، امری از پیش تعیین شده نیست. عوامل زیادی در خصوص اوردوز هروٸین باید در نظر گرفته شود که عبارتند از:
سلامتی کلی شما
تعداد دفعات مصرف هروئین
میزان خطر هروئین به این بستگی دارد که مصرف کنندگان، با چه سرعتی تحمل و وابستگی نسبت به این ماده مخدر ایجاد میکنند. علاوه بر این، فقط با یک بار مصرف این ماده مخدر، جستجو برای مصرف دوزهای بعدی در فرد تقویت خواهد شد. با هر بار مصرف، بدن به هروئین بیشتری نیاز دارد تا فرد به بالاترین میزان سرخوشی و لذت برسد. رسیدن به بالاترین میزان سرخوشی، احتمال اوردوز (مصرف بیش از حد) را افزایش خواهد داد. از این رو ترک هروئین از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است تا با کاهش مصرف و در نهایت قطع آن از تمامی این عوارض دور بمانید.
اگر از اطرافیان شما فردی هست که گمان میکنید با هروئین اوردوز کرده است، ابتدا باید با اورژانس تماس بگیرید و سپس تنفس را بررسی کنید. معمولا زمانی که فردی اوردوز میکند، ممکن است تنفس او متوقف شود، بنابراین اگر توانایی تنفس مصنوعی دهان به دهان را دارید، حتما این کار را انجام دهید.
درمان اوردوز هروئین مانند سایر مواد مخدر با داروی آنتی اوردوز، معروف به نالوکسان انجام میشود. برای ترک این ماده و درمان درست آن میتوانید به کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دوباره مراجعه کنید و از متخصصین این مرکز مشورت بگیرد.
این ماده با نام تجاری نارکان نیز شناخته میشود، این آنتاگونیست اپیوئید در صورت اوردوز اورژانسی، از تاثیر هروئین بر سیستم عصبی جلوگیری میکند. با تجویز نالوکسان، قربانیان اوردوز ممکن است تا اندازهای تحمل کنند و زنده بمانند تا به مراکز اورژانس برسند و متخصصان پزشکی بتوانند به آنها کمک کنند. اگر نالوکسان در دسترس شما است، حتما آن را به فرد بدهید. حدود 56٪ از مصرف کنندگان هروئین که در گذشته و در زمان حال مورد بررسی قرار گرفتند، اوردوز کرده و با نالوکسان درمان تحت درمان قرار گرفتند تا علائم آنها معکوس شود و بتوانند از اوردوز جان سالم به در برند.
به این مطلب چه امتیازی میدهید؟
روی ستاره ها کلیک کنید تا رای شما ثبت شود
میانگین آرا 3.8 / 5. شمارش آرا: 10
رایی یافت نشد. اولین نفری باشید که رای میدهید.
فهرست مطالب