کوکائین محرکی بسیار اعتیادآور است که از سال ۱۸۸۰ مورد مصرف بومیان قرار می گرفته است. منبع اصلی تهیه کوکائین گیاه کوکا که در کوه های آند واقع شده در آمریکای جنوبی کشت می شود و بومیان از آن برای کنترل گرسنگی و افزایش تحمل استفاده می کردند.
این روزها نیز متاسفانه اصلی ترین مصرف کنندگان کوکائین جوانان و نوجوانان هستند که به دلیل اعتیادآوری بالا و نیاز به استفاده های مکرر، ضمن قیمت بالا بیشتر مصرف کنندگان آن جوانان در طبقه مرفه جامعه می باشند. باید بدانید بیشترین مصرف کنندگان این محرک جوانان با رنج سنی ۱۸ الی ۲۵ سال می باشند و مصرف آن میان مردان بسیار متداول تر است.
مصرف کوکائین به روش های خوراکی، استنشاقی و تزریقی رایج است اما متداول ترین روش مصرف کوکائین مصرف بصورت استنشاقی می باشد که برای مصرف ابتدا کوکائین را به شکل پودر در آورده و به کمک اسکناس یا کاغذ لوله شده آن را از طریق بینی خود بالا می کشند که به اینصورت کوکائین از طریق بینی به شش ها وارد شده و پس از ورود به سیستم گردش خون به مغز مصرف کننده می رسد.
اما در روش مصرف تزریقی، کوکائین مستقیما وارد سیستم گردش خون می شود به همین جهت اثرات مصرف آن زودتر بروز می کند. از دیگر روش های مصرف کوکائین می توانیم به مالیدن به لب ها و دندان ها اشاره کنیم که مدت اثر در این روش طولانی تر می شود به همین جهت تمایل به مصرف این چنینی بسیار کم است. دوز معمول برای مصرف بصورت استنشاقی بین ۳۰ الی ۱۰۰ میلی گرم و برای تزریق حدود ۱۰ الی ۲۵ میلی گرم می باشد.
رسیدن به حالات سرخوشی و کسب لذت از روش استنشاقی حدود ۱۵ الی ۳۰ دقیقه دوام پیدا می کند اما این فرایند در روش تزریقی بین ۵ الی ۱۰ دقیقه می باشد.
کوکائین در دو فرم نمک هیدروکلراید و فرم آزاد در بازار عرضه می شود که تفاوت های آنها به شرح زیر می باشد:
فرم پودری کوکائین است و به سادگی در آب حل می شود و طریق مصرف آن بصورت تزریقی، استنشاقی و خوراکی می باشد.
در این نوع کوکائین طی پروسه های متعدد شیمیایی درجه خلوص محرک افزایش پیدا می کند و نمک هیدروکلراید آن از بین می رود که ماده ای جامد بدست می آید و از آن به روش کشیدنی استفاده می شود.
کراک فرم آزاد کوکائین است و به دلیل عدم نیاز به انجام پروسه های شیمیایی قیمت بسیار پایین تری از کوکائین دارد. در تهیه کراک هیچگونه مواد فرار یا قابل اشتعالی استفاده نمی شود و تنها پودر کوکائین در محلول بیکربنات حل و تحت حرارت قرار می گیرد. به اینصورت هیدروکلراید آزاد شده و و ماده ی جامد آن استخراج می شود، این ماده جامد کراک نام دارد. کراک پس از خشک شدن شکسته و به شکل تکه سنگ هایی با وزن ۱۰۰ الی ۵۰۰ گرم در می آید و در بازار عرضه می شود.
همانطور که گفتیم کوکائین محرکی با تاثیرگذاری مستقیم بر سیستم عصبی و مغز مصرف کننده است و اثرات فیزیکی آن نیز به دلیل همین تاثیرات می باشد. کوکائین باعث تحریک و ترشح بیشتر دوپامین می شود، در نتیجه مصرف کننده حالت سرخوشی کوتاه مدتی را تجربه می کند، همراه با این سرخوشی حالات زیر نیز در مصرف کننده پدید می آید:
انقباض عروق خونی
افزایش فشارخون، ضربان قلب و دمای بدن
از شایع ترین عوارض مصرف کوکائین می توانیم به تنگی عروق خونی اشاره کنیم که باعث تحمیل فشار شدیدی بر قلب می شود. این افزایش فشار به قلب فشار باعث برهم ریختگی ضربان و ریتم قلبی نیز می شود که رهم ریختگی ریتم قلبی خود می تواند زمینه ساز توقف خون رسانی به اندام ها باشد. اما مصرف این محرک با علائم و نشانه هایی همراه است که شناخت این علائم در درک اعتیاد مصرف کننده بسیار موثر است.
بعد از مصرف نوعی احساس رضایت و سرخوشی به مصرف کننده دست می دهد که به گفته مصرف کنندگان در ابرها سیر می کنند و انرژی بالایی بدست می آورند. با حس کاذب افزایش انرژی اشتها و نیاز خود به مصرف غذا را از دست می دهند و بی خوابی طولانی مدتی را تجربه می کنند.
اثرات کوتاه مدت در بازه زمانی کوتاهی بعد از مصرف نمایان می شوند و چند ساعت بعد از مصرف از بین خواهند رفت، برخی از مهمترین اثرات کوتاه مدت مصرف کوکائین عبارتند از:
تعریق شدید
اسپاسم عضلانی
برهم ریختگی روحی
عدم هماهنگی حرکات
شیدایی و قضاوت آسیب دیده، بیش فعالی و خشونت از دیگر عوارض مصرف کوکائین می باشد که باید توجه به آن شود، همچنین همانطور که پیش تر گفتیم، کوکائین با مسدود سازی مجاری قلبی و افزایش ضربان قلب، ممکن است باعث سکته قلبی شود. آلرژی از دیگر پیامد های مصرف کوکائین می باشد که علت آن عدم خلوص و استفاده از ترکیبات مختلف در تهیه و فراوری آن است.
مصرف کوکائین عوارض بلند مدت و جبران ناپذیر متعددی دارد که در ادامه به معرفی برخی از آنها می پردازیم:
پرش عضلانی
اختلال در اشتها
تعریق، لرز و تشنج
ضعف جنسی و ناباروری
اعتیاد به کوکائین باعث ایجاد وابستگی جسمانی و وابستگی روانی در مصرف کننده می شود به همین علت ترک کوکائین نیاز به دریافت خدمات روان درمانی دارد و حتما باید در کلینیک ترک اعتیاد انجام بگیرد.
در ابتدا، مصرف کننده در مدت کوتاهی، به سرخوشی و احساس لذت می رسد و این حالات ممکن است تا چند ساعت دوام داشته باشد اما با ادامه مصرف، بدن و سیستم عصبی نسبت به این محرک تحمل پیدا کرده و مصرف کننده برای تجربه احساس سرخوشی باید دائما میزان مصرفی خود را افزایش دهد. در سوی دیگر مدت زمان بروز اثرات مصرف کوکائین بسته به شرایط فیزیکی مصرف کننده و روش مصرف متفاوت می باشد اما باید بدانید هرچه کوکائین زودتر وارد سیستم گردش خون مصرف کننده شود تجزیه آن سریعتر و اثرات آن زودتر از بین خواهد رفت.
کوکائین تاثیر مستقیمی بر دوپامین که مسئول بخش احساسات و سرخوشی بیماران است دارد و اختلال و تحریک ترشح آن مانع بازجذب دوپامین و تجمع آن در فضای بین سلولی می شود که باعث احساس لذت در مصرف کننده و وابستگی روانی می شود چرا که در فرایند طبیعی ترشح دوپامین اختلالات شدیدی ایجاد می شود و ترشح آن تنها زمان مصرف این محرک اتفاق می افتد.
قشر مخ که وظیفه استدلال و حافظه را بر عهده دارد
هیپوتالاموس که کنترل اشتها، دمای بدن، خواب و هیجانات را دارد
مخچه که فعالیت های حرکتی مثل راه رفتن را کنترل می کند
بنابراین از دیگر صدمات وارد شده بر مغز می توانیم به اختلال حافظه و یادگیری، اخلال در سبک زندگی مثل وضعیت تغذیه و ناهماهنگی اعضای بدن اشاره کنیم.
متاسفانه طبق آمار بیشترین مصرف کنندگان کوکائین جوانان و نوجوانان بین ۱۸ الی ۲۵ سال هستند و چون کوکائین محرکی بسیار قوی است عمده مصرف کنندگان آن را جوانان در طبقه های مرفه جامعه تشکیل می دهند که علت اعتیاد این افراد نگرش نادرست نسبت به این محرک تحت فشار گروه همسالان در مهمانی ها می باشد. کلینیک ترک اعتیاد طلوعی دوباره با استفاده از به روز ترین روش های ترک اعتیاد کوکائین همراه با روان شناسان و روان پزشکان ترک اعتیاد به صورت شبانه روزی همراه افراد در تمام سنین در طول درمان خواهد بود.
بدیهی است که برای کنترل سوء مصرف هیچ روشی وجود ندارد اما برای کنترل سوء مصرف فرزندان، والدین مهمترین و اصلی ترین نقش را دارند و باید فرزندان خود را از خطرات مصرف این محرک آگاه کنند و نقشی فعال و تاثیرگذار در زندگی آنها داشته باشند. افزایش سن فرزندان نباید باعث جدایی روابط آنها با خانواده باشد و والدین در تمامی سنین باید نقش راهنما و مشاور برای فرزندان خود داشته باشند چرا که طی تحقیقات و بررسی های مختلف مشخص شده که فرزندانی که با والدین خود روابط نزدیکی دارند کمتر در معرض خطر اعتیاد قرار می گیرند و بیشتر مصرف کنندگان این محرک جوانان سرکش با رفتارهای ضد اجتماعی هستند.
بهترین شنونده حرف های فرزندان خود باشید
دوستان و والدین دوستان فرزندان خود را بشناسیند
به تغییرات رفتاری و جسمانی فرزندان خود آگاه باشید
به این مطلب چه امتیازی میدهید؟
روی ستاره ها کلیک کنید تا رای شما ثبت شود
میانگین آرا ۱٫۵ / ۵٫ شمارش آرا: ۲
رایی یافت نشد. اولین نفری باشید که رای میدهید.
فهرست مطالب